Calendar solar ?!

Sanctuarul mare circular de la Sarmizegetusa Regia

Calendar solar

Prin aceasta varianta de reconstituire 3D ipotetica, doresc DOAR sa prezint grafic printr-o animatie niste posibile situatii reale, tinind cont de locul unde este amplasata constructia si vremea din acea zona, pentru o mai usoara intelegere.

Cunoscut sub diferite nume - Rotonda, Cercul dublu de piatra, Templul Mare Rotund sau mai cunoscutul Sanctuarul mare circular, a suscitat atentia celor care au vizitat sau au citit despre Sarmizegetusa Regia.

Dupa parerea unora dintre specialisti si a initiatilor, Sanctuarul Mare Circular de la Sarmizegetusa Regia a fost o constructie deschisa (fara pereti si acoperis). Facind calcule plecind de la putinele date publicate, dar care apoi s-au dovedit eronate (84 de stilpi in loc de 68, cit fusesera estimati anterior, insa desenati pe plan doar 82), specialstii au considerat functiunea constructiei ca fiind aceea de "calendar" sau "observator astronomic".

Initiatii au optat tot pentru o constructie deschisa, dar dupa varianta de reconstituire a "computerului ceresc" din Cartea lui Enoh si au obtinut "calendarul solar" de la Sarmisegetuza.

Din foarte putinele date publicate de catre specialistii oficiali care au sapat la Sarmizegetusa Regia, reies insa citeva informatii:

  • stilpii de lemn din primul cerc, aveau fundatia (niste lespezi de piatra la 1,60 m) cu ~60 de cm mai jos decit a celor dispusi in forma de potcoava (1 m adincime), dar sectiunea lor era identica, acestia avind diametrul de 40 cm;
  • numarul exact de stilpi a fost estimat la inceput la 68, apoi la 84, insa au desenat pe schita "scapata" public doar 82. "Scapata", pentru ca pina in 2016, oficialii nu au publicat inca vreun plan al vreunei constructii sau cetati dacice.
  • s-au gasit mari cantitati de lipitura de lut, precum si un fragment de perete, plus podeaua de lut (* p. 188).

Cu greu ne putem imagina ca dacii au facut asemenea eforturi considerabile, necesare realizarii acestor edificii de cult ori a uriaselor terase pe care erau asezate, pentru ca acest spatiu sa fie ocupat doar in anumite anotimpuri si in zilele fara precipitatii. Se cunoaste faptul ca zona Muntilor Sureanului zapada si ploile se manifesta intr-un numar mare de luni dintr-un an. Marius Ardelean


Cu aceste precizari facute, va invitam sa urmariti clipul de prezentare sau chiar sa va plimbati virtual in jurul Sanctuarului mare circular si a Soarelui de andezit.

romaniadevis.ro presents and invites you to visit "Solar calendar" from Sarmizegetusa Regia!

Prezentare

Pe baza citorva date am creat posibilitate vizualizarii constructiei aflate pe Terasa a XI-a de la Sarmizegetusa, cunoscuta ca Sanctuarul mare circular.

Vizitare

IMPORTANT Inainte de a incepe vizita, va prezentam citiva pasi pe care trebuie sa-i urmati:

Folositi
Mozilla Firefox, Internet Explorer sau Opera; Nu Chrome sau Edge!
Accesati
http://www.romaniadevis.ro/zonasacra1/calendar.html;
Instalati
Unity Web Player-ul, vi se va cere sa-l instalati;
Asteptati
proiectul se incarca (45 MB), durata depinzind de conexiunea dvs la internet;
Deplasarea
folositi tastele W, A, S, D (inainte, stinga, inapoi, dreapta), iar mouse-ul pentru centrarea imaginii.

Video

pentru a va face o idee de cum arata plimbarea prin zona.


CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License! Free Culture

Sarmizegetusa
calendar
Cs-1

Cs-1

primavara - toamna, zilele ploioase

Cs-2

Cs-2

primavara - toamna, zilele ploioase

Cs-3

Cs-3

iarna, zilele cu ninsoare

Cs-4

Cs-4

iarna, zilele cu ninsoare